Lasten oma radio on toiminut puoli vuotta uuden aloituksensa jälkeen, ja oli hyvä hetki tehdä kuuntelijakysely. Vastauksia saatiinkin reilusti, ja ne kertoivat meille kiinnostavia asioita teistä kuuntelijoista sekä siitä, mitä toivotte Lasten omalta radiolta. Suurkiitos kaikille vastanneille!
Missä päin Lasten omaa radiota kuunnellaan?
Vastausten perusteella Lasten omaa radiota kuunnellaan todella tasaisesti ympäri koko Suomen: reilu kolmannes vastauksista tuli Uudeltamaalta, 20% Pohjanmaalta (Pohjois-, Keski- ja Etelä), 12% Varsinais-Suomesta, noin 10% edustuksella olivat mukana Savo, Pirkanmaa ja Keski-Suomi ja loput pienemmillä osuuksilla – Lasten oman radion kuulijoita on Suomessa Ahvenanmaata myöten, ja yksittäisiä vastauksia tuli ulkomailta aina kaukaisinta Australiaa myöten.
Ketkä Lasten omaa radiota kuuntelevat?
Lapsikuuntelijoiden ikäjakauma on 0-8 vuotta, suurin osa kuuntelijoista on 2-5-vuotiaita, mutta hyvin olivat edustettuina myös 0-1-vuotiaat sekä 6-8-vuotiaat, ja oli vastanneiden joukossa muutama 10-vuotiaskin. Valtaosa kertoi, että lasten kanssa radiota kuuntelee myös aikuinen.
Milloin Lasten omaa radiota kuunnellaan?
Vastausten perusteella radiota kuunnellaan joka päivä, mutta hiukan enemmän viikonloppuisin. Kaikki kellonajat ja Lasten oman radion ohjelmat olivat myös tasaisesti edustettuina: moni kuuntelee vain aamuisin ja iltaisin, toiset taas ainoastaan keskipäivällä, yhden mielestä Perjantaidisko on paras ohjelma, toisen mielestä Levyuutuudet ja kolmannen mielestä Pienten päivä. Viikonlopun Toivotuimmat mainittiin useimmassa vastauksessa.
Minkälaisia kommentteja ja ehdotuksia saatiin?
Moni kehui nykyistä sisältöä ja monipuolisia musiikkivalintoja. Saimme myös paljon kiitoksia siitä, että Lasten oma radio on ylipäätään taas olemassa.
”Mielestäni hyvä radiokanava. Kiva, kun kuulee uusia lastenlauluja.”
”Kaikenlaiset lastenlaulut ovat hyviä.”
”Ollut hyvää.”
”Kiva kun tulee tanssimusaa, meillä tykätään diskoilla, ihan parasta.”
”Iloista, hauskaa musiikkia, lasten räppiä, koululaisten musiikkia.”
”On aivan loistava kanava!”
”Kun aina muistaisi tämän olemassa olon.”
”Lisää vaan mainontaa niin ihmiset tietää.”
Eniten kaivattu uudistus ovat juontajat ja puheohjelmat, etenkin lasten puhe.
”Dj olisi kiva, joka spiikkais ja nimeäisi biisit.”
”Puhelintoivekonsertti olis kiva! Jos sellaista pystyy nettiradiossa toteuttamaan. Tai sitten sellainen ”Sävellahja” jossa juontaja lukisi lasten lähettämiä onnitteluja tms. Kilpailut ja arvonnat on aina kivoja.”
”En ole huomannut onko lastenkuunnelmia ollut, olen ainakin missannut kokonaan.”
”Voisi olla ohjelmia, jossa lapset haastattelevat lastenmuusikoita.”
”Keskustelua erilaisista asioista: elämästä, ihmisen evoluutiosta, dinosauruksista, yksisarvisista, matkustamisesta. Eri maiden ruokailusta, Eri maiden tapakulttuurista jne.”
”Voisiko ajatella, että lapset pääsisivät itse tekemään ohjelmaa.”
”Ohjelma jossa on leikkilauluja, eli kerrotaan ensin liikkeet ja sitten tulee laulu.”
Näitä ajatuksia olemme itsekin pyöritelleet paljon, ja erityisesti lasten toimittamat ja juontamat ohjelmaosiot ovat koko ajan suunnitelmissa. 2012-2013 meillä oli toiminnassa Lasten uutiset, ja sellaiset käynnistetään varmasti heti taas, kun innokas tekijä löytyy. Vuoden 2017 tavoitteena meillä onkin kasvattaa vähitellen radion tekijäkaartia ja sitä mukaa lisätä puhetta.
Kuunnelmia on luvassa seuraavan kerran heti vuodenvaihteen jälkeen, ja keväälle on suunnitteilla mm. eläinaiheista ohjelmaa.
Toivotuimpiin on myös tulossa uudistus, jonka myötä saadaan toivojien omat terveiset kuuluville. Se lanseerataan heti vuodenvaihteen jälkeen eli ensi viikolla!
Moni on myös kaivannut sitä, että esittäjien ja laulujen nimet näkyisivät taas soittimessa, ja nyt tuo ominaisuus on palautettu: iTunesilla, älypuhelimen Tuner-applikaatiolla ja monella muulla sovelluksella kuuntelevat ovat taas eilisestä lähtien nähneet esittäjän nimen, kappaleen ja nyt myös levyn, jolta kappale soitetaan. TuneIn-sovellukseenkin tämä toiminto kytkeytyy varmasti takaisin lähipäivinä.
ITunesilla kuuntelu onnistuu niin, että kopioidaan tuo Kuuntele-napin avaama verkko-osoite ja valitaan iTunesin Arkisto-valikosta ”Avaa lähetys”. Sinne kopioidaan tuo osoite http://lastenradio.ksfplayer.com:8000/listen.m3u ja kun sen on kerran tehnyt, jää se muistiin ja Lasten oman radion saa päälle sitä kautta yhtä helposti kuin minkä hyvänsä lempilevyn.
Tässä vielä muutama palaute, joihin tekee mieli vastata heti:
”Loisto! Ehkä hieman lisää ruåtsinkielistä musaa, olemmehan 2kielinen maa (ja perhe, heh)”
Kyllä vaan, toivomuksenne toteutuu nopeammin kuin ehkä uskottekaan: vuodenvaihteen jälkeen ohjelmistoon palaavat sekä ruotsinkielinen Barnkalas että kansainvälistä lastenmusiikkia soittava International Hour, joka venyy kolmituntiseksi. Barnkalas kuullaan tulevaisuudessa keskiviikkoisin klo 17-20 ja kansainvälinen lastenmusiikki soi torstaisin klo 17-20. Lisäksi päivittäisillä soittolistoilla on mukana ruotsinkielisiä lauluja, eli toisinaan niitä kuulee aamupäivälläkin. Suomen eri kielistä puheen ollen on kiva mainita, että meillä on soitossa myös saamenkielistä lastenmusiikkia.
”En pidä siitä kun välillä soitetaan aikuisten kappaleita joiden sanat eivät mielestäni sovellu lapsille. Niitä kuulee tarpeeksi muilta kanavilta.”
Tässä palautteessa viitataan ilmeisesti johonkin Isosiskon soittolistan kappaleeseen, joita kuullaan iltapäivässä sekä Perjantaidiskossa. Jokainen laulu kuunnellaan tarkkaan ennen soittamista, ja pyydämme anteeksi, jos joku on pahoittanut mielensä jostakin soitetusta laulusta. Näihin ohjelmiin on kuitenkin soittoon valittu myös koululaisten suosikkeja, jotka ovat usein musiikkia peleistä, elokuvista tai nuorilta popmuusikoilta. Joskus jossain nuorten musiikissa sanotaan asioita vähän raisummin, ja monilla teksteillä voi myös olla ihan eri merkityksiä eri-ikäisille kuuntelijoille. Tämä keskusteluhan nousi esiin viime vuonna ainakin Sannin musiikkivideon sekä Robinin uusien laulujen myötä. Lasten oma radio haluaa soittaa ensisijaisesti lastenmusiikkia, mutta näille isommille lapsille suunnatuille ohjelmissa myös heidän lempikappaleitaan. Mainittakoon vielä, että tuo Isosiskon soittolista on kokonaisuudessaan 6-10-vuotiaiden lasten toiveista kasattu. Lupaamme olla tarkkoja tämän asian suhteen!
”Tykätään kovasti kun on vaihtelevaa! Ehkä toivoisin itse enemmän ”pieniä” levyttäneitä comboja tosin ymmärrän että niiden löytäminen/saaminen voi olla haastavaa mutta monipuolistaisi entisestään musiikkia ja mahdollistaisi uusien yhtyeiden esiin nousua.”
Lasten oma radio haluaa edistää kaikkea kotimaista lastenkulttuuria ja nostaa ylpeänä esille ihan jokaisen lastenmusiikkia tekevän tahon. Keräämme myös kattavaa kokoelmaa kaikesta julkaistusta lastenmusiikista ja kokoamme siitä diskografiaa. Mikäli meiltä puuttuu jokin levy soitosta, siitä kannattaa laittaa sähköpostia osoitteeseen toimitus(at)lastenomaradio.fi. Jos olette itse julkaisseet levyn eikä jakelijanne ole toimittanut sitä meille, löytyy postitusosoite radion nettisivulta. Uudet levyt päätyvät kaikki soimaan arkiaamuisin klo 9-10 kuultavaan Uutuuslevyosioon, ja tietysti kannattaa myös agitoida kaikki tuttavat toivomaan omaa levyä viikonlopun Toivotuimpiin – näin se saa enemmän soittoa. Viikonlopun toivelistoilta poimitaan myös kappaleita ja artisteja arkipäivien soittolistoille, eli toiveiden hyöty on moninkertainen.
Kyselyn vastauksissa nimettiin yli 50 lempiartistia tai kappaletta, ja ne lisätään kaikki ensi viikonlopun Toivotuimmat-ohjelmiin!
Tältä näyttää Lasten oman radion uusi ohjelmakartta:


Suurkiitokset vielä kerran kaikille kyselyyn osallistuneille!
Arpaonni suosi Riikkaa Turusta, Hannaa Kouvolasta, Eliseä Porvoosta, Masaa Helsingistä sekä Lauraa Turusta. Riikalle lähtee palkinnoksi Pikku Papun orkesteri, Hannalle Mimmien Muskari -dvd ja muille voittajille Mutaveijareiden Ympäri Ämpäri! -levyt. Onnea voittajille!
Pikku Papun orkesteri (kirja ja cd)
(Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2016)
Teksti ja kuvat: Liisa Kallio
Sävellykset: Pikku Papun orkesteri

 
 
 
 
 
 
 
Mimmien Muskari 1-2 (dvd)
(VL-Media, 2015)

 
 
 
 
 
 
 
 
Mutaveijarit: Ympäri Ämpäri! (cd)
Mutaveijarit on Sibelius-Akatemian lastenmusiikkikurssilla 2013 syntynyt lastenmusiikkiyhtye. Yhtyeen omat kappaleet vievät yleisön sadepäivien, veden ja kuravellin riemukkaaseen maailmaan eri instrumenttien ja laulun säestyksellä.
Heidän ensimmäinen levynsä Ympäri Ämpäri! ilmestyi huhtikuussa 2016.