Kyselyssä haluttiin selvittää, miten Lasten oman radion kuuntelijat kuuntelevat radiota – mitä mieltä ollaan kuunnelmien ja satujen sijoitteluista, musiikkivalinnoista ja musiikkilajien jakamisesta eri vuorokaudenaikoihin – sekä minkälaisia uudistuksia he toivoisivat radioon.

Kyselyyn vastasi yli 50 kuuntelijaa ympäri Suomea, eli otos on melko kattava. Kuuntelijoiden ikähaitari on muutamasta kuukaudesta 80 vuoteen, ja vaikka valtaosa kuuntelijoista on luonnollisesti lapsia ja lapsiperheitä, tuli muutama vastaus sellaisistakin talouksista, joissa ei ole lainkaan lapsia. Lasten oma radio näyttää siis löytävän hienosti lapset ja lapsenmieliset.

Satujen ja kuunnelmien lähetysajat sopivat toisille hyvin, toisille ne sattuivat harmillisesti ulkoilu- tai ruokailuajoille. Pääsääntöisesti aamun kuunnelmapaikkaa toivottiin aikaisemmaksi ja päivän satuhetkeä myöhemmäksi. Myös iltasatu tulee monelle turhan aikaisin. Moni pienempi kuuntelija ei myöskään jaksa vielä keskittyä satuihin ja kuunnelmiin, joten koitetaan ajoittaa niitä sopivammiksi hiukan isommille.

Saatujen vastausten perusteella tehdään seuraavanlaiset pienet korjausliikkeet:
Kuunnelmapaikka on tästä lähtien joka päivä klo 8.30, 12.00 ja 16.30, ja kevät onkin omistettu aivan uudelle kuunnelmalle nimeltään Seikkailu KumKumMaassa, joka alkaa maanantaina 12. maaliskuuta. Iltasatu kuullaan klo 20.00, jonka jälkeen soitetaan rauhallista unimusiikkia klo 22.00 saakka.

Lasten oman radion musiikkivalikoima sai suurta kiitosta. Valtaosa vastaajista kehui musiikin monipuolisuutta. Tässä joitakin kommentteja:

”Aina on ihan kivaa ollut, kun olemme kuunnelleet.”

”Musiikki on ihanan monipuolista, jokaiselle jotakin :)”

”SOITTAMANNE MUSIIKKIVALIKOIMA ON OLLUT ERITTÄIN POSITIIVINEN YLLÄTYS TYYLIEN MONIPUOLISUUDESSA JA MUSIIKIN LAADUN OSALTA. AIKUISTEN ASEMILTA EI NÄIN VAIHTELEVAA KIRJOA ENÄÄ PÄÄSE KUULEMAAN, MISTÄ SYYSTÄ KUUNTELEN ITSEKIN LASTENRADIOTA.”

”Musiikkitarjonta on koko perheen mieleen! Pidämme etenkin siitä, että musiikkia soitetaan monipuolisesti, on klassikkoja ja modernimpaa musiikkia, rauhallisia lauluja ja rämärokkia, elokuvamusiikkia ja huumorimusiikkia.”

Tietysti moni myös toivoi painotusta oman suosikkityylin suuntaan – jotkut toivoivat enemmän uutta musiikkia, toiset taas vähemmän. Musiikkimakuja on monenlaisia, ja on hienoa huomata, että Lasten oma radio pystyy pitämään vaativammatkin kuuntelijat suhteellisen tyytyväisinä.

”2000-luvun musiikkia soi liikaa, varsinkin liikaa räppiä, ja rockia, että paljon enemmän vanhempaa musiikkia pitäisi soittaa, varsinkin 80-lukua.”

”Musiikkivalinnat ovat osuneet nappiin ainakin meidän lapsia seuranneena. itsekin olen sieltä löytänyt paljon tuttuja lauluja ja niitä sitten yhdessä lauletaan. Itse tietysti toivon enemmän itselle tuttuja lauluja että lasten kanssa niitä voi laulaa tai sitten ipanapa, paukkumaissi tms tyyppistä aikuiseen makuunkin sopivaa musiikkia lasten sanoilla.”

”Aivan mahtavia kappaleita, uusia ja vanhoja tulee mukavasti. Jako on ihan hyvä, vaikka en tiedä onko se tarpeellinen. Tai no ehkä ne kouluikäiset ei ihan kaikkia enää halua kuunnella, näille pienille menee vielä kaikki.”

”Musiikkiin olemme olleet aika tyytyväisiä. M. A. Nummisen lauluista olemme tykänneet tosi paljon, mutta toisaalta kaipasin niiden rinnalle myös perinteisempiä lastenlauluja.”

”Musiikkivalikoima on melko laaja, samoja tuttuja lauluja tulee
monena päivänä, joka on oikeastaan vain mukavaa pienelle lapselle,
koska hän oppii tunnistamaan niitä. Erityisesti meillä on nautittu
perinteisistä lastenlauluista, joita olen sattunut itse aiemmin
laulamaan kotona. Niiden kuuleminen radiosta on ollut mukavaa.
Perinnelaulut sopivat mielestäni juuri tämän johdosta hyvin Pienten
päivään. Ilta-aikaan soitettu rauhallinen musiikki on monesti auttanut
meillä väsynyttä lasta jaksamaan iltapuurohetkensä paremmin. Tämä on
mielestäni loistava idea, jota ette toivottavasti muuta. On mukava
laittaa radio illalla päälle, kun tietää ettei sieltä enää tule todella
vauhdikasta ja villitsevää musiikkia.”

”Musiikkivalikoima on ollut todella loistava! Toivekappaleitakaan ei ole osattu esittää, kun tulee hyvää musiikkia toivomattakin. Juuri tuo monipuolisuus on hyvä, sekä vanhaa että uutta. Meillä muutenkin kuunnellaan musiikkia laidasta laitaan, niin Lasten radionkin musiikki miellyttää. Ja kun pystyy aina katsomaan mikä laulu on soimassa, niin pääsee samalla tutustumaan itselle uusiin esittäjiin.”

Kun valtaosa kuulijoista vaikuttaa erittäinkin tyytyväisiltä, olisi hölmöä alkaa muuttaa mitään radikaalisti. Lisäämme jatkuvasti soittoon uutta musiikkia, sekä juuri nyt ilmestyvää että vanhempaa lastenmusiikkia, jota löytyy kaupoista, divareista, kirjastoista, yksityiskokoelmista, salaperäisistä pölyisistä kammioista ja hurjista kummitusluolista – emme pelkää minkäänlaisia vaaroja tai esteitä musiikinhaalimismissiossamme!

Musiikkivalikoima tulee siis vain kasvamaan entisestään, ja toiveohjelma tulee elämään seuraavalla tavalla: Toivotuimmat-ohjelma uudistuu ja siitä kehitetään lista nettisivulle. Vastedes kaikki viikon toiveet kerätään viikonloppuun, sillä päivittäisten toiveiden kasaaminen ei ole aina mahdollista, eikä toiveita aina edes tule niin paljoa, että olisi järkevää soittaa niitä päivittäin. Näin tiedetään paremmin milloin toivekappaleet tulevat, ja toiveohjelmat tullaan myös juontamaan, eli viesteihin kannattaa sisällyttää terveisiä. Toivekappaleista aletaan tehdä myös erillistä nettisivulla nähtävää listaa, ja eniten toivottuja kappaleita nostetaan myös soittolistan hittikategoriaan.

Sananen soittolistasta. Olette huomanneet, että jotkut kappaleet soivat useammin, toiset harvemmin. Sekä aikuiset että lapset pitävät myös tuttujen kappaleiden kuulemisesta, ja Lasten omassa radiossa onkin soittolistalla oma hittikategoriansa, eli noin 50 kappaletta, jotka soivat muita useammin. Nämä kappaleet vaihtuvat kyllä aika ajoin – listalle poimitaan joka viikko jokin uutuus ja  pari vanhaa kappaletta, ja nyt sinne nostetaan kappaleita myös Toivotuimpien kautta. Muita kategorioita soittolistalla ovat nyt ns. Megalaari, eli reilun 3000 kappaleen valikoima, Pienten päivän musiikki ja unimusiikki. Kunhan kevät tästä etenee hiukan, alamme myös tehdä alkuiltaan musiikin erikoisohjelmia, joissa soitetaan aina tietyntyyppistä musiikkia. Mitä ne sitten tulevat olemaan? Pidetään teidät vielä hetken aikaa jännityksessä tämän suhteen.

Kyselyssä tiedusteltiin myös, minkälaista ohjelma Lasten omaan radioon pitäisi seuraavaksi kehittää. Vastausten kirjo oli laaja, joten tässä muutamia esimerkkivastastauksia:

”Lasten omat uutiset voisi olla kiva juttu.”

”Jotain sellaista ohjelmaa, jossa sukupolvet kohtaavat, mummot kertovat kehräämisestä ja vaarit viikatteen teroittamisesta. Lapsille tietoa mistä hyvänsä arjen asiasta, historiaa, näkemystä, perspektiiviä. Yleissivistystä.”

”Voisi olla jokin ohjelma, jossa olisi laululeikkejä ja -loruja, vaikka vierailevien vetäjien opettamana. Puhelintoivekonserttikin olisi kiva, kun sellaista ei enää ole missään lapsille. Ehkä voisi olla joitain teemahetkiä eri aiheista, tyyliin tunti lauluja, leikkejä ja tarinoita vaikka lumesta tai autoista tai nalleista. Lisäksi voisi olla perheiden tai lasten antamia vinkkejä puuhailuun, leikkeihin tai retkeilyyn vaikka tietoiskuina. Musiikki on kuitenkin meille tärkein sisältö radiossanne. Toivottavasti kanavalle ei tule mitään mainoksia jatkossakaan.”

”6-8 VUOTIAILLE SUUNNATUT ASIALLISET, MUTTA LAPSEN NÄKÖKULMASTA RIITTÄVÄN KIINNOSTAVAT PUHEOHJELMAT MUSIIKILLA HÖYSTETTYNÄ VOISIVAT OLLA TOIVEENAMM
E. ASIALLISTA TIETOA LAPSILLE ESIM. AVARUUDESTA, LUONNOSTA, MUSIIKISTA, ELOKUVISTA JNE.”

”Voiko  radiossa vetää jumppaa? ”

”Toivon, että EI tule sellaisia ohjelmia, joissa juontajat höpisevät jotain, vaan että ohjelma keskittyisi edelleen musiikkiin ja satuihin. Jotain lastenmusiikkikonsertteja voisi lähettää livenä, jopa kuvastreamin kanssa.”

”Hyvä kanava jo nyt, ehkäpä jotain menovinkkejä lapsille voisi olla kiva ja kätevä kuulla kanavan kautta!”

Erilaisia ohjelmaideoita on lukuisia, ja tällä hetkellä varmaa on se, että seuraava uusi ohjelmamuoto tulee olemaan juurikin Lasten uutiset. Myös erilaiset yleissivistävät ja viihdyttävät lyhyet puheohjelmat ovat kehitteillä, mutta niiden tekeminen vie jonkun aikaa. Onneksi valtaosa kuulijoista näyttää nauttivan musiikistakin, joten tulevaisuuden ohjelmat tulevat vain täydentämään ohjelmatarjontaa. Menovinkkejä on hankala antaa radiossa, koska sitä kuunnellaan ympäri Suomea ja vieläpä ulkomaillakin, mutta nettisivullemme on pian tulossa ihan oma menovinkkiosionsa.

Moni toivoi puhelintoivekonserttia, ja sellainen luvataan järjestää heti, kun saamme varsinaisen livelähetyksiin tarkoitetun studion. Tällä hetkellä Lasten oma radio tulee ohjelmapäällikön työhuoneesta, mistä ei ole mahdollista tehdä livenä juonnettuja lähetyksiä, joihin voisi ottaa puheluita. Toivomme, että saisimme oman studion mahdollisimman pian, mutta siihen mennessä kannattaa toivoa kappaleita ja laittaa terveisiä nettisivun kautta.

Paljon erilaisia ohjelmaideoita on siis suunnitteilla, mutta koska Lasten oma radio on vasta aloittanut ja toimii melko pienimuotoisesti, ei vielä ole mahdollisuuksia toteuttaa kaikkia ideoita. Ohjemien tekeminen vaatii työtä, aikaa ja ikävä kyllä myös hiukan rahaa, joten haemme parhaillaan yhteistyökumppaneita avustamaan ohjelmien teossa. Tämä tulee tarkoittamaan myös yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden ilmoituksia radiossa, sillä ilmaiseksi monipuolista radiota on mahdotonta tehdä. Emme kuitenkaan aio myydä kanavaa ”täyteen mainoksia” vaan toimimme mahdollisimman vastuuntuntoisesti ja hyvän ja tyylikkään ohjelmavirran puitteissa.

Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Onnetar on valinnut Betoniporsaan cd-levyn seuraaville vastaajille: Kallioisen perhe, Jyväskylä sekä Jasna Ismälä, Valkeala. Onnittelut voittajille!

Tässä vielä joitakin saamiamme terveisiä:

”Olen ihan koukussa tähän lasten omaan radioon, ja joka päivä kuulen sellaista mitä en ole kuullut vuosiin. Toivon tälle mahtavalle kanavalle todella pitkää ikää.
Tämä ei saa loppua.”

”Vielä kiitos tästä ihanasta radiosta. Ihanaa laittaa ajan kuluksi radio soimaan, kuulla uusiakin lastenlauluja ja tanssia lasten kanssa!”

Vastausten mukana tuli myös paljon kysymyksiä, joihin päätin vastata näin julkisesti, jotta samaa asiaa miettivät löytävät vastauksen helposti. Tämä UKK-osio liitetään nettisivun ohjeisiin.

Terveisin,
Luca Gargano, ohjelmapäällikkö
Lasten oma radio

————————————————————————————————-

Lasten oman radion UKK eli usein kysyttyjä tai mahdollisesti monella mielessä pyöriviä kysymyksiä:

Lasten oma radio soittaa ohjelmaa lapsille sekä lastenmusiikkia isoäidin lapsuudesta tuoreimpiin uutuuksiin joka päivä klo 6.00-22.00.

Kysymys:”Voisiko nettisivuilla lukea valmiiksi seuraava kappale.”
Vastaus: Valitettavasti se ei ole Gramex-sopimuksen mukaan sallittua. Emme saa ilmoittaa etukäteen yksittäisiä tulevia kappaleita.

Kysymys:”Onko kehitteillä jotain fanituotteita, joilla saisi näkyvyyttä?”
Vastaus: Lasten omalle radiolle on tulossa erilaisia fanituotteita. Ensimmäisenä valmistuvat t-paidat sekä julisteet.

Kysymys:”Ehkä muuten ainakin MLL:n perhekahviloihin voisi vinkata radiosta, eiköhän jokaisessa kaffilassa jollain ole jo älypuhelin, jolla soittaa nettiradiota 🙂 -jos se siis on edes laillista soitattaa muualla kuin kotona.”
Vastaus: Saatte vinkata Lasten omasta radiosta aivan joka paikkaan, ja on upeaa, jos autatte levittämään tietoa radiostamme. Lasten omaa radiota saa kuunnella julkisissa paikoissa aivan samoin kuin mitä tahansa muutakin radiota, eli mikäli tilasta vastaava taho maksaa asianmukaiset tekijänoikeuskorvaukset.

On myös kysytty, voisiko Lasten oman radion sivulla listata kaikki radion kappaleet levyittäin tai artisteittain ja voisiko sivulle listautua kaikki päivän aikana soineet kappaleet. Kaikkien kappaleiden listaa emme sivulle laita,
sillä se elää jatkuvasti ja sen ylläpito olisi turhan työlästä, emmekä me edes välttämättä halua vielä paljastaa mitä kaikkea on tulossa… Tämä on juuri perinteisen radion jännitys ja ihanuus: sieltä voi kyllä toivoa kaikenlaista, mutta koskaan ei voi olla varma siitä mitä sieltä seuraavaksi tulee.

Lasten oman radion UKK päivitetään jatkossa tälle sivulle.