LASTEN OMA RADIO

Radio on hieno media, koska sitä voi kuunnella koko päivän muun tekemisen ohessa. On tärkeää opettaa lapset jo pieninä kuuntelemaan radiota.

1. Mikä on Lasten oma radio?

Lasten oma radio on kaikille lapsille ja lapsenmielisille suunnattu radiokanava, joka soittaa lapsille tehtyjä ohjelmia, lastenmusiikkia, satuja ja kuunnelmia. Lasten oma radio kuuluu internetissä ja toivottavasti pian myös perinteisillä FM-taajuuksilla.

Lasten oma radio voi olla huoletta päällä koko päivän – ohjelmisto on taatusti lapsille sopivaa. Radio on suunnattu leikki-ikäisille ja koulunsa juuri aloittaneille lapsille; ohjelmisto sopii hyvin kaikille vauvaiästä siihen saakka kunnes mielenkiinto on enemmän nuorisokulttuurissa, ja kuten radion tunnuslauseessakin todetaan, ”saavat tätä aikuisetkin kuunnella”.

Lasten oma radio lähettää ohjelmaa joka päivä klo 6.00-22.00 osoitteessa www.lastenradio.fi, ja sitä voi kuunnella tietokoneen lisäksi myös matkapuhelimella esimerkiksi autossa. Lasten oma radio kuuluu kaikkialla maailmassa, ja sen onkin jo löytänyt moni ulkomailla asuva suomalainen.


2. Mihin Lasten oma radio pyrkii?

Lasten oma radio haluaa opettaa lapsille perinteisen radiolähetyksen käyttöä tiedonvälityksen sekä viihteen lähteenä. Musiikin lisäksi lapsille halutaan tarjota hauskoja sekä opettavaisia ohjelmia sekä satuja ja kuunnelmia. Lasten oma radio haluaa kerätä yhteen hienon suomalaisen lastemusiikkiaarteiston ja opettaa musiikillista monimuotoisuutta soittamalla musiikkia kaikista genreistä.

Lasten omaa radiota kuuntelemalla lapsi oppii mm.
-kuuntelemaan musiikkia tai puhetta muun tekemisen ohessa
-kuuntelemaan satuja ja kuunnelmia ja kuvittelemaan itse, miltä kuullut asiat näyttävät
-kuuntelemaan uutisia ja muita asiaohjelmia
-että maailmassa on paljon erilaisia asioita ja ääniä
-ettei TV ole ainoa viihdemedia
-että perinteisessä mediassa toimitus valitsee sisällön, ja siitä voi nauttia ilman, että tarvitse itse aktiivisesti poimia


3. Mitä kaikkea Lasten oma radio on?

-Musiikkivalikoima on tyylillisesti erittäin laaja: kaikki kotimainen levytetty lastenmusiikki 1930-luvulta tähän päivään. Edustettuna ovat kaikki genret kansanmusiikista iskelmän kautta poppiin, rokkiin, heviin ja hiphoppiin – valikoimassa on myös esimerkiksi lapsille tehtyä jatsia, progea ja klassista musiikkia.

-Lastenkulttuuri halutaan esille kokonaisuudessaan: ohjelmistoon kuuluvat sadut, tarinat ja pitkät kuunnelmat sekä lorut, pelit ja laululeikit. Myös lastenkirjallisuus ja lastenteatteri halutaan huomioida vahvasti.

-Suunnitelmissa on erilaisia opetusohjelmia, joiden aihepiirejä ovat mm. yhteiskunta, tiede, kulttuuri, kielet, numerot ja kirjaimet

-Radion tehtävä on myös olla viihdettä ja ajankulua: radio voi vain soida taustalla muun tekemisen aikana, mutta Lasten oma radio haluaa myös saada lapsia osallistumaan ja jopa ääneen kanavalle.

-Mediakasvatuksellinen tavoite: opettaa lapsille, miltä kuulostaa uutislähetys sekä toimitettu juttu ja ylipäätään radiolähetys jatkuvana virtana, jota kuunnellaan aina kun itse voidaan.

-Päivärytmi seuraa keskimääräistä suomalaisten arkea: aamulla soitetaan lyhyempiä kokonaisuuksia ja vauhdikkaampaa musiikkia, jotta herätään ja päästään liikkeelle päivän askareisiin. Koululaisten kouluaikana (klo 10-13) radiossa on vuorossa Pienten päivä, joka on tarkoitettu päivähoidossa ja kotona oleville perheen pienimmille, ja iltapäivä on taas kaikille lapsille suunnattua monipuolisempaa ohjelmaa. Iltaisin soitetaan iltasatu ja nukkumaanmenolauluja.

4. Voinko itse osallistua ohjelman tekoon ja minkälainen ohjelma pääsee soimaan?

Koska Lasten oma radio toimii pääosin talkootyöllä, otamme mielellämme vastaan ideoita sekä mahdollisesti jopa valmiita ohjelmia. Mikäli kuulijalla on esimerkiksi itse tehty satuäänite, sen voi hyvinkin ottaa radion ohjelmistoon. Yhteydenotot osoitteeseen [email protected].

Huomaattehan, että valmiin ohjelman tulee täyttää kohtuulliset laatukriteerit sekä sisällöltään sen pitää sopia kanavan profiiliin: Lasten oma radio haluaa olla kaikille lapsille sopiva kanava, joten sieltä ei kuulla nuorisolle tai aikuisille suunnattua lapsia pelottavaa tai hämmentävää ohjelmaa. Kunnioitamme myöskin kaikkia kuuntelijoita emmekä siksi ota ohjelmistoon vahvasti ideologista sisältöä. Lasten oma radio pyrkii toimimaan epäkaupallisesti, eli läheyksessä ei myöskään tulla kuulemaan varsinaisia mainoksia. Mahdolliset sponsori-ilmoitukset sekä esiintyjän tai tapahtuman mainostukset neuvotellaan aina erikseen.

5. Miten Lasten oma radio syntyi?

Kuten moni muukin hieno asia, Lasten oma radio syntyi tarpeeseen: Lasten oman radion isä on musiikin ja median monitoimija Luca Gargano, joka on itse työskennellyt useassa eri radiossa sekä opettanut radiotyötä. Hän alkoi kerätä omalle lapselleen musiikkia ja lastenkuunnelmia ja huomasi samalla, kuinka vähän lapsille on radiotarjontaa. Vähitellen mielessä rakentui kuva kokonaisvaltaisemmasta lasten radiokanavasta, ja nyt tuo visio on toteutumassa.

Alkuperäinen idea syntyi keväällä 2011, musiikin kerääminen ja tekninen valmistelu sekä varsinainen kanavan rakentaminen alkoi loppukesästä. Lasten oma radio lähetti ensimäiset ohjelmansa jouluna 2011, ja varsinaiset lähetykset alkoivat 1.1.2012. Ensimmäisen kuukauden ohjelmistoa hallitsivat monipuolinen lastenmusiikki sekä sadut ja kuunnelmat Kissa Kehrääväisestä Disney-seikkailujen kautta Kardemumman rosvoihin. Radio sai kiitettävästi medianäkyvyyttä, ja ensimmäisen kuukauden aikana kuulijoita oli heti tuhansia: yksittäisten kuunteluiden lukumäärä oli yli 15000 kpl. Lasten omaa radiota ylläpitää IVK Music FInland Oy, ja ensimmäisen kuukauden ohjelmisto oli käytännössä yksin ohjelmapäällikön rakentama.

6. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Tätä kirjoittaessa 1.2.2012 ensimmäisenä suunnitelmana on monipuolistaa ohjelmistoa luvatulla tavalla: pian saamme kuultavaksi ensimmäiset Lasten oman radion toimitetut ohjelmat sekä varsinaisesti meille tehdyt kuunnelmat. Ohjelmat valmistuvat ja lisääntyvät vähitellen, ja näillä näkymin kesään mennessä radio on jo erittäin monipuolinen lastenmedia.

Toisena tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita, joilta saisi taloudellista tukea radion ylläpitoon: kuukausittaisia kuluja syntyy jo pelkistä tekijänoikeuskorvauksista, eikä kovin pitkään ole mahdollista tehdä pelkkää talkootyötä.

Kolmantena tavoitteena Lasten omalla radiolla on laajentua kaikkien suomalaisten tietoon ja tulla merkittäväksi osaksi lasten media- ja kulttuurikasvatusta. Lopulta haaveena on tietysti myös oma perinteinen FM-radiotaajuus.

Haluammekin esittää kysymyksen kaikille tätä tiedotetta lukeville: miten juuri te voisitte auttaa tai olla yhteistyössä Lasten oman radion kanssa?

Lasten oman radion ohjelmapäällikkö Luca Gargano
www.lastenradio.fi
Kysymykset ja yhteydenotto: [email protected]

Palautetta Lasten oman radion Facebook-sivulta:

”Ihanaa!!! nyt saa lapset kuulla suomenkielisiä lastenlauluja kyllikseen :)”

”Ollaan nyt kuunneltu 2 päivää lasten kanssa Lasten omaa radiota leikkien yhteydessä ja illalla isin kanssa. Laulut innostavat kivasti lähtemään välillä leikkimään musiikin tahdissa esim. valmistamaan ruokaa musikaalityypisesti tai sitten laulamaan esim. leikkibanaaneihin. Suosittelen kaikille kotiäideille, on se ihmejuttu mitä musiikki saa aikaan ja sitä paitsi pitää äiditkin virkeinä. Aamupäivä meni 4-vuotiaalla esikoisellamme, että hän ymmärsi radion idean, täältä ei laiteta
mitä halutaan vaan jännityksellä odotetaan mitä seuraavaksi tulee ja ainahan sieltä jotain kivaa tulee. Tänään puolen päivän aikaan esitettiin jo toive: ” Äiti kuunneltaisko taas sitä Lasten radiota? ” Radiota avatessa tuli viereeni ja sanoi : ” Klikkaa mua! ” Tänään ei itseasiassa toivottu tv: tä ollenkaan vaan radiota, yes radio go go.”

1 ajatus aiheesta “Lasten oman radion tiedote 1.2.2012”

Kommentointi on suljettu.